Skip to main content

Iz medija

Iz drugih medija izdvajamo...

06 Prosinca, 2023. Autor: ELLE.hr

Blizu nestvarno lijepih slapova Krke u dalmatinskom zaleđu, na putu prema Drnišu se sakrilo jedno posebno imanje – Agroturizam Duvančić. Imanje je to koje skriva toliko suprotnosti: sobe u stoljetnim bačvama smještene oko bazena, kamenu konobu s finom domaćom pekom, simpatične mačke koje vole pogledati što se to tamo zbiva, a s druge se strane upravo ovdje dogodilo nešto jedinstveno u tehnološkom smislu. Ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu regiju

27 Studenoga, 2023. Autor: Lana Mindoljević

Ja sam sretan čovjek. Te četiri riječi, koje je Marko Duvančić izgovorio na opuštenom druženju s prijateljima, sažele su cijelu njegovu životnu filozofiju. Upoznali smo ga u selu Razvođe, na njegovom obiteljskom imanju okruženom vinogradima, u podnožju planine Promina. U tom malom selu u blizini Drniša cijeli je njegov svijet. I to kakav! Agroturizam Duvančić kameno je imanje iz 19. stoljeća koje je Marko preuredio. Proizvodi vino, vodi restoran i pruža jedinstveni smještaj u vinskim bačvama starim 150 godina. Njegov svijet su i plodni vinogradi u blizini imanja iz kojih je upravo izašlo prvo hrvatsko sto posto prirodno vino jer se loza tretira UVC zrakama, umjesto pesticidima.

6. travanj 2023. Uređuje i vodi: Boris Živković, podcast Poslovni FM
Startup Food 4 People razvija inovativnu tehnologiju zaštite vinograda, voćnjaka, vrtova i usjeva od nametnika i bolesti ekološki podobnim UVC svjetlom umjesto kemijskim sredstvima. Kako je pojasnio u razgovoru za PoslovniFM jedan od osnivača startupa, Zvonimir Bešlić, UVC svjetlost koju emitira sunce, a atmosfera sprječava da dođe do nas u prevelikoj količini, ima svojstvo da fizikalno uništava tj. sterilizira bakterije, viruse, gljivice i sve što je nepoželjno. Svjetlost zapravo prekida aureolu koju virusi i bakterije imaju te se više nisu sposobni razmnožavati...
12. siječanj 2023. Autor: Diana Ferić, Moć komunikacije
Na razvoju tehničkih rješenja primjene UV svjetlosti u poljoprivredi te ispitivanjima njene stvarne učinkovitosti angažiran je tim u kojem su uz direktore i osnivače tvrtke, Martina Krstića i Zvonimira Bešlića, kao pokretača i nositelja razvoja te ideje, Marko Duvančić, vinogradar i vinar iz Razvođa kod Oklaja i predavač na Veleučilištu „Marko Marulić” u Kninu te vinogradar Mike Kurelić Pulley, vrhunski stručnjak iz IT sektora, a zadnjih petnaest godina radi u Apple Europa u Londonu za velike klijente....
10. studeni 2022. Autor: Ana Vlahov, ZICER Zagrebački inovacijski centar
Dosadašnji načini proizvodnje hrane koji se temelje na primjeni kemijskih sredstava u zaštiti ratarskih kultura, vinove loze te voća i povrća su neodrživi. Budućnost poljoprivrede je zaštita usjeva i nasada CO2 neutralnim, čistim, ekološkim podobnim i po ljudsko zdravlje neškodljivim tehnologijama. Food 4 People razvija inovativnu tehnologiju zaštite vinograda, voćnjaka, vrtova i usjeva od nametnika i bolesti ekološki podobnim UV svjetlom umjesto kemijskim sredstvima...
08. listopad 2022. Autor: Josipa Ban, Poslovni dnevnik
Već odavno se UV svjetlo uspješno koristi u medicini za sterilizaciju operacijskih sala, laboratorija i medicinske opreme. Koristi se i nezamjenjivo je u farmaciji, kemijskoj i prehrambenoj industriji, stakleničkoj proizvodnji hrane i sličnim djelatnostima”, objašnjavaju poduzetnici. Zbog klimatskih je promjena tradicionalan način na koji proizvodimo hranu postao neodrživ jer poljoprivreda zbog upotrebe raznih zaštitnih sredstava sve više zagađuje.